Kolet Janssen

auteur

Wilde haren

7 augustus 2022

Misschien is het omdat ik in de zomermaanden vaak met mijn eigen kapsel worstel, dat mij her en der de afbeeldingen opvielen van Bijbelverhalen waarin ‘haren’ een belangrijke rol spelen.

We zagen in de abdij van La Chaise Dieu een prachtig wandtapijt met daarop Simson, verraden door zijn geliefde Delila, een vrouw uit het kamp van de Filistijnen. Zijn uitzonderlijke kracht school in het feit dat zijn haren sinds zijn geboorte niet waren afgeknipt, als teken van zijn toewijding aan God. Delila ontfutselt hem het geheim van zijn kracht en knipt zijn haren terwijl hij slaapt. Zo wordt Simson gevangengenomen. Nog eenmaal gebruikt hij zijn kracht om – als zijn haren in gevangenschap weer zijn aangegroeid – de tempel van de Filistijnen te verwoesten en zo duizenden vijanden te doden.

In kleine en grote kerken in de buurt kwamen we op de kapitelen de profeet Habakuk tegen, in een verhaal uit het boek Daniel. Terwijl Daniel en zijn vrienden in hun benarde positie in de leeuwenkuil zitten, krijgt Habakuk de opdracht om een net klaargemaakte maaltijd voor zijn boerenknechten te gaan brengen naar Daniel in Babel, duizenden kilometers verderop. Als hij protesteert dat dit toch onmogelijk is, plukt een engel hem aan zijn haren van de grond, met zijn schotel vol gekookt moes en brood, en brengt hem naar de leeuwenkuil van Daniel. Nadat hij als de eerste maaltijdkoerier aller tijden zijn vrachtje heeft afgeleverd, wordt hij op dezelfde manier weer teruggebracht, zonder dat hij er blijkbaar nare gevolgen aan overhoudt.

Minder goed verging het de knappe Absalom, zoon van David, die met zijn weelderige haardos in de takken van een boom bleef hangen, terwijl hij op zijn muilezel reed. Zo werd hij een makkelijke prooi voor legeraanvoerder Joab die hem wil straffen voor zijn verraad aan zijn vader, de koning.

Maar het mooiste Bijbelvers over haren lezen we toch in Lucas 12,7: ‘Zelfs de haren op jullie hoofd zijn alle geteld.’ Een zin als een warme deken in de winter. God vergeet ons nooit.

(Kerknet.be 7 augustus 2022, afb. van Tim Mossholder via Unsplash)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.